Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal

Voditelj BBC-a zbog seksualnog nasilja bez nadgrobne ploče

'grob_nnn_rad_101012'
Foto: 'Anna Gowthorpe'
1/3
10.10.2012.
u 20:05

Nadgrobna je ploča uklonjena tijekom noći i bačena u smeće. Grob je zasad neobilježen, a obitelj će odlučiti hoće li ga obilježiti i kada će to učiniti.

Godinu dana nakon smrti glasovitog TV voditelja BBC-a sir James Jimmyja Savilea otkriveno je da je seksualno zlostavljao mlade djevojke. Scotland Yard je dosad otkrio 30 žrtava, a provodi čak 120 istraga. Cijela je ta priča izašla u javnost nakon što je prije nekoliko dana na britanskom ITV-u emitiran dokumentarni film o tom tko je Savile zapravo bio.

Nakon što je izbio skandal, njegova je obitelj odlučila s njegova groba ukloniti nadgrobni spomenik, procijenivši da to narušava dignitet groblja u Scarboroughu. Nadgrobna ploča uklonjena je tijekom noći, a upravitelj groblja kazao je da je za to trebalo samo sati i pol – ploču su iskopali, razlomili na tri dijeli i odvezli na smetište. Grob je zasad neobilježen, a obitelj će odlučiti hoće li ga obilježiti i kada će to učiniti. Postoje i naznake da bi grob ovoga izuzetno popularnog voditelja mogao trajno ostati bez nadgrobne ploče. Sa zgrade u kojoj je živio uklonjena je i spomen-ploča nakon što je netko na njoj napisao \"silovatelj i pedofil\".

Savile je umro prije godinu dana u 85. godini, a pokopan je uz velike počasti u Scarboroughu, gdje je i živio. Pokopan je u zlatnom lijesu pod kutom od 45 stupnjeva kako bi uvijek mogao licem biti okrenut prema moru. Nakon nekog vremena lijes je zaštićen betonskim sarkofagom, i to zbog sigurnosnih mjera, nakon što je u javnost izašlo da je lijes u u grobu zlatan.

Autor dokumentarca Mark Williams Thomas kazao je da su mu se nakon emitiranja javile mnoge žrtve koje je Savile seksualno napastovao u posljednjih pedesetak godina. On kaže da je riječ o strašnim pričama i naglašava da ih žrtve nisu imale hrabrosti ispričati sve dok nije emitiran dokumentarac.

Istragu o Savileu otvorio je i BBC, koji kani istražiti je li bilo napastovanja u vrijeme kada je vodio emisije na toj televiziji.

>>BBC se ispričao ženama koje je zlostavljao voditelj Savile

Komentara 1

DU
Deleted user
20:51 10.10.2012.

Stari gadljivac, a kada se sjetim da takvi zagovaraju koje kakve parade povraća mi se na ovaj svijet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije